Wpływ jesieni na naszą skórę i cały organizm.
Jesień do nas idzie dużymi krokami. A czy wiecie co dzieje się z naszym ciałem w tym okresie? Tak jak cała natura dookoła zaczyna swoją energię i płyny chować powoli do środka, z tego powodu spadają liście z drzew, tak samo płyny naszego ciała idą w głąb organizmu i możemy np. mieć problemy z suchością skóry, oczu, śluzówek. Zaczyna się także proces oczyszczania, zrzucania zbędnego balastu, dlatego mogą pojawić się na skórze różnego rodzaju egzemy i alergie.
Bardzo ważne jest żeby pamiętać o odpowiednim nawilżaniu zarówno zewnętrznym jak i wewnętrznym. Wybór dobrej jakości ekologicznych kremów i balsamów wspomoże proces odżywienia skóry, np. Sylveco Balsam Brzozowy Z Betuiną czy Krem Odżywczy Do Ciała Z Masełkiem Shea. Do twarzy możemy polecić Vianek Krem Odżywczy Do Twarzy i Aloesowy Nawilżający Krem Do Twarzy Na Dzień.
Podajemy także Idealny jesienny przepis na kompot z gruszek, który cudownie nawilża ciało od wewnątrz. Wypróbujcie a nie pożałujecie ;-):
KOMPOT GRUSZKOWY Z MIGDAŁAMI
Działanie: odżywia płyny wewnętrzne i nawilża płuca, ochładza gorąco w klatce piersiowej
Składniki”
- 2 dojrzałe gruszki
- 20-30 g sparzonych i obranych ze skórki migdałów
- ewentualnie goździki (zwłaszcza przy objawach osłabienia Yang nerek)
Przygotowanie:
Obrane ze skórki migdały posiekać drobno i gotować w 1-1,5 l wody 10-15 minut. Gruszki umyć, obrać, pokroić i dodać do gotujących się migdałów, gotować następne 5 minut.
W Medycynie Chińskiej jesień to czas płuc i jelita grubego. Jest to ważne spojrzenie, ponieważ możemy wtedy zrozumieć dlaczego pojawiają się problemy skórne. Płuca panują nad naszą energią w ciele, kontrolują oddychanie, ale co istotne regulują również drogi krążenia wody i kontrolują skórę. Dlatego jeżeli mamy osłabione płuca, woda nie dochodzi prawidłowo do skóry i jest ona wtedy przesuszona.
Jeżeli ktoś chce zadbać o swoją skórę i ją oczyścić, lub ma problemy z trądzikiem, okres jesienny to idealny czas. To właśnie teraz wchodzimy w przestrzeń, która sprzyja „sprzątaniu”, usuwaniu nadmiarów, zastojów w całym ciele, ale także w życiu prywatnym i zawodowym. Pozbywanie się toksyn z ciała, ale również tego co nam nie służy, złych nawyków, schematów myśleniowych itp.
To jest też idealny moment podsumowania ważnych spraw, na domknięcie ich i przygotowanie się do zimy. Nie wiem czy jesteście tego świadomi ale w dzisiejszych czasach, żyjemy trochę na przekór naturze. Jesień i zima to czas większego odpoczynku, wycofania się z życia zewnętrznego. Teraz jest dużo lepszy kontakt z samym sobą, ponieważ energia schodzi w głąb nas i możemy zacząć medytować, ćwiczyć jogę, czytać książki, lub zająć się innym hobby w zaciszu domowym.
Nasza skóra i ciało będą pięknie wyglądać, jeżeli odpuścimy smutki i żale, oraz będziemy oszczędzać naszą energię w czasie jesienno/zimowym.
Poniżej podajemy kilka kolejnych ciekawych przepisów idealnych w tym czasie:
Bardzo ważne jest żeby na bieżąco pozbywać się śluzu z organizmu w chłodniejsze dni, dlatego polecamy smaczne śniadanie z kaszy gryczanej z gruszką, kakao i orzechami włoskimi:
Składniki:
• 1/3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
• 1 mała gruszka
• 3/4 łyżki kakao (surowego)
• 1 szczypta cynamonu
• 1 garść orzechów włoskich
• 1 łyżeczka oleju lnianego/z lnianki
• 1 łyżeczka (płaska) siemienia lnianego
Wykonanie:
1. Namocz kaszę na kilka godzin lub zostaw na
całą noc. Rano wypłucz kilkukrotnie i gotuj do
miękkości 8-10 minut.
2. Obierz gruszkę i usuń środek z pestkami wraz
z ogonkiem. Pokrój na mniejsze kawałki.
3. Do kaszy dodaj kakao, cynamon, gruszkę
i zblenduj na gładki krem.
4. Połam lub pokrój orzechy włoskie na mniejsze
kawałki i podpraż na suchej patelni do
zarumienienia.
5. Polej danie olejem lnianym/z lnianki i posyp
orzechami włoskimi oraz siemieniem lnianym,
zmielonym w domowym młynku bezpośrednio
przed podaniem.
Potrawa wspiera układ pokarmowy i płuca. Usuwa wilgoć, pomaga przy biegunkach.
Kolejny przepis to kasza jaglana z marchewką i rodzynkami
Składniki:
• 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
• 1/3 pora
• 3/4 małej marchewki
• 1 łyżka masła klarowanego
• 3/4 garści rodzynek
• 1 szczypta kurkumy
• 1 szczypta ostrej papryki
• 1 szczypta soli kłodawskiej
• 2 łyżki oleju lnianego/z lnianki
Wykonanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną.
2. Umyj dokładnie pora. Pokrój na cienkie
plasterki białą część i kawałek zielonej.
Zetrzyj marchewkę na tarce, na dużych
oczkach.
3. Podduś warzywa na roztopionym maśle
przez około 2-3 minuty. Następnie dorzuć
rodzynki i przyprawy: kurkumę, ostrą
paprykę i sól. Podlej małą ilością wody ok.
50 ml. Duś kilka minut.
4. Na końcu dodaj ugotowaną kaszę jaglaną.
Wymieszaj wszystko razem na patelni.
5. Polej gotowe danie olejem lnianym/z lnianki.
Potrawa ta świetnie nadaje się do oczyszczania organizmu, usuwa toksyny i wilgoć. Wspiera pracę układu pokarmowego.
Jeżeli podoba Wam się ten artykuł polubcie go ;-). Pozdrawiamy zespół Mydlarnia Venus
Leave your reply Cancel Reply